Kasumba Turate As a Raw Material For Functional Herbal Drink
(1) Universitas Negeri Makassar
(2) Universitas Negeri Makassar
(3) Universitas Negeri Makassar
(*) Corresponding Author
DOI: https://doi.org/10.26858/jai.v2i1.63294
Abstract
References
Abdullaev, F.I 2002. Cancer Chemopreventive and Tumoricidal Properties of Saffron Carthamus tinctorius Linn. Experimental Biology and Medicine. 227(1) : 20-25.
Andarti, I.Y., Wardani. 2015. Pengaruh Lama Fermentasi terhadap Karakteristik Kimia, Mikrobiologi, dan Organoleptik Miso Kedelai Hitam (Glycine max L.). Jurnal Pangan dan Agroindustri. 3(3).
AOAC. 2005. Official Methods of Analysis Total monomeric Anthocyanin Pigment Content of Fruit Juices, Beverages, Natural Colorants, and Wines. J AOAC Int. 88: 1269.
AOAC. 2012. Official Methods of Analysis of AOAC International. 19th ed. USA.
Brand-Williams, W., Cuvelier, M.E., & Berset, C. 1995. Use of a Free Radical Method to Evaluate Antioxidant Activity. Lebensmited Wissenschaft und Technologie. (29) : 25-30.
BSN. 2013. SNI 01- 3836-2013. Syarat Mutu Teh kering. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta.
BSN. 2013. SNI 01- 3836-2013. Syarat Mutu Teh kering. Badan Standarisasi Nasional. Jakarta.
Chanwitheesuk, A., Teerawutgulrag A., Rakariyatham, N. 2004. Screening of Antioxidant Activity and Antioxidant Compounds of Some Edible Plants of Thailand. Food Chemistry. 92 : 491-497.
Chusnie, T.T.P and Lamb, A.J. 2005. Antimicrobial Activity of Flavonoid. International Journal of Antimicrobial Agents. 26 : 343-356.
Damar, A.R., Runtuwene, M.R.J., & Silvia, D. 2014. Kandungan Flavonoid dan Aktivitas Antioksidan Total Ekstrak Etanol Daun Kayu Kapur (Melanolepsis multiglandulosa Reinch). Jurnal Ilmiah Farmasi. 3(4) : 11–21.
Deman. 1997. Kimia Makanan. Edisi Kedua. Bandung : ITB Bandung
Ellora., Nathania, G.S., Suhartati Djarkasa & Judith C.S. Moningka. 2016. Tingkat Penerimaan Konsumen terhadap Minuman Herbal Teh Daun Sirsak (Annona muricata). Jurnal Teknologi Pertanian. 7(3).
Fidrianny, I., Harnovi, M., Insanu, M. 2014. Evaluation of Antioxidant Activities from Various Extracts of Sweet Orange Peels using DPPH, FRAP Assays and Correlation with Phenolic, Flavonoid, Carotenoid Content. Asian J. Pharm. 7 : 186-190.
Goyns, M. H. 1999. Saffron. Taylor and Francis.
Hamsidi Rini., Widyawaruyanti Aty., Hafid, A.F., Ekasari Wiwied., Malaka, M.H., Kasmawati Henny., Akib, N.I., Sabaruddin. 2018. Profil Fitokimia Ekstrak Etanol Bunga Kasumba Turate (Carthamus tinctorius L.) yang Berpotensi sebagai Antimalaria. Jurnal Farmasi, Sains, dan Kesehatan. 4(2) : 40-42.
Henderson, M.S., & Perry, M.E. 1976. Agricultural Process Engineering. Third Edition. USA : The AVI Publishing Company Inc.
Herawati, H., & Nurawan, A. 2006. Peningkatan Nilai Tambah Produk Teh Hijau Rakyat di Kecamatan Cikalong Wetan-Kabupaten Bandung. Laporan Penelitian. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian. Jawa Tengah.
Hidayat. 2006. Pengantar Ilmu Keperawatn Anak. Jakarta : Penerbit Salemba Medika.
Jahangiri, Y., Ghahremani, H., Torghabeh, J.A., & Salehi, E.A. 2011. Effect of Temperature and Solvent on The Total Phenolic Compounds Extraction from Leaves of Ficus carica. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research. 3(5) : 253-259.
Lawrie, R.A. 1995. Ilmu Daging. Edisi kelima. Jakarta : Universitas Indonesia Press.
Lestari, T. 2015. Kumpulan Teori untuk Kajian Pustaka Penelitian Kesehatan. Yogyakarta : Nuha Medika.
Mc Gee Harold. 2004. On Food and Cooking. The Science and Love of The Kitchen. ISBN 978-0-684-80001-1.
Rahmawati, S. et al. 2010 Uji Aktivitas Imunomodulator Kasumba Turate (Carthamus Tinctorius Linn) sebagai Upaya Pembuatan Sediaan Terstandar Menuju Prototipe Skala Industri Kecil. Fakultas Farmasi. Universitas Hasanuddin. Makassar.
Rohdiana, D., Dede, Z.A., & Mamay, S. 2013. Aktivitas Penangkapan Radikal Bebas DPPH oleh Teh Putih Berdasarkan Suhu dan Lama Penyeduhan. Bandung : Universitas Pasundan.
Sudarmadji, S., et al. 2007. Analisa Bahan Makanan dan Pertanian. Yogyakarta : Liberty.
Susanti, D.Y. 2008. Efek Suhu Pengeringan terhadap Kandungan Fenolik dan Kandungan Katekin Ekstrak Daun Kering Gambir. Prosiding Seminar Nasional. Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.
Winarno, F.G. 2004. Kimia Pangan dan Gizi. Jakarta : PT Gramedia Pustaka Utama.
Wipradnyadewi, P.A.S., & Widarta, I.W.R. 2017. Pengaruh Suhu dan Lama Penyeduhan terhadap Aktivitas Antioksidan dan Sifat Sensoris Teh Herbal Daun Alpukat. Jurnal ITEPA. 6(2) : 30-39.
Wulandari, S. 2016. Citarasa dan Komponen Flavor Kopi Luwak Robusta In Vitro Akibat Perbedaan Konsentrasi Ragi dan Lama Fermentasi. Jember : Universitas Jember.
Yosina, M. H., Runtuwene, M.RJ., Wewengkang, D.S. 2015. Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol, Etil Asetat, dan N-Heksan dari Daun Sesewanua (Clerodendron squamatum Vahl.). Jurnal Ilmiah Farmasi. 4 (3) : 155-163.
Zuhrina. 2011. Pengaruh Penambahan Tepung Kulit Pisang Raja (Musa Paradisiaca) Terhadap Daya Terima Kue Donat. Skripsi. Fakultas Kesehatan Masyarakat. Universitas Sumatera Utara Medan. Medan.
Article Metrics
Abstract view : 8 times |Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2024 Author(s)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Publisher Address :
Agricultural Technology Education Study Program, Faculty of Engineering, Universitas Negeri Makassar
Kampus UNM Parang Tambung, Jalan Daeng Tata Raya, Makassar, South Sulawesi, Indonesia 90224
Email: [email protected]
Website: https://ojs.unm.ac.id/journalagroscience
Journal of Agroscience Indonesia Indexed by:
This journal is published under the terms of Creative Commons Attribution 4.0 International License.