KUALITAS MINUMAN SARI BIJI NANGKA (Artocarpus heterophyllus)DENGAN PENAMBAHAN JAHE MERAH(Zingiber officinale varrubrum rhizoma)

Syahri Fadhila Al-Farid(1*), Jamaluddin Jamaluddin(2), Andi Sukainah(3),

(1) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(2) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(3) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(*) Corresponding Author




DOI: https://doi.org/10.26858/jptp.v5i0.8566

Abstract


This study aims to determine the quality of jackfruit seed juice drinks with the addition of red ginger and to determine the level of acceptance of panelists on jackfruit seed juice drinks. Parameters observed included water content, protein content, carbohydrate content and organoleptic including color, taste, aroma and texture. This study used a Completely Randomized Design (CRD) consisting of one factor, namely the concentration of red ginger juice with four treatments, namely: 0%, 6%, 12%, 18%, each repeated three times. The results showed that jackfruit seed juice drink with the addition of 18% red ginger was the best treatment from the results of organoleptic tests. The proximate test results showed that the best treatment was 3.13% water content in 12% ginger treatment, 2.17% protein in 18% red ginger treatment and 95.61 carbohydrate in 18% red ginger treatment.

Keywords


Jackfruit Seed Sari, Red Ginger Organoleptic, Proximate Test

Full Text:

PDF

References


Ditjen POM, Depkes RI. 2000. Parameter Standar Umum Ekstrak Tumbuhan Obat. Departemen Kesehatan Republik Indonesia, Jakarta, 9-11,16.

Ernasari., Patang, dan Kadirman. 2018. Pemanfaatan Sari Tebu (Saccharum oficinarum) Dan Lama Fermentasi Kacang Tunggak Terhadap Kualitas Kecap Manis Kacang Tunggak (Vigna unguiculata). JurnalPendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 4 (2018) : 88 - 100

Fatriani dan Nurul Hikmah. 2007. Rendemen Dan Kualitas Minyak Atsiri Jahe (Zingiber Officinale Rose). Jurnal Hutan Tropis Borneo Volume 08 .

Febriyanti, Nurul., Muhammad Wiharto, dan Lahming. 2018. Pengaruh Lama Pengeringan Dan Berbagai Jenis Gula Terhadap Kualitas Manisan Tomat (Lycopersium esculentum). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 4 (2018) : 86-94.

Keita, S.M, C. Vincent, J.P. Schmit, S. Ramaswamy, dan A. Belanger. 2000. Effect of various volatile oils on Callosobruchus maculatus (F.) (Coleoptera: Bruchidae). Journal of Stored Product Research 36: 355-364.

Kusumaningati, R.W. 2009. Analisa Kandungan Venol Total Jahe (Zingiber officinale Rosc.) Secara Invitro. Jakarta: Fakultas Kedokteran UI .

Lata K., S. Mande S, dan V.V.N. Kishore. 2000. Studies on Quality Improvement of Large-Cardamom using an Advanced Gasifier based Dryer. New Delhi: Tata Energy Research Institute.

Lentera. 2002. Khasiat dan Manfaat Jahe Merah Si Rimpang Ajaib. Jakarta: Agromedia Pustaka.

Rusdi, Alhim., M. Wijaya dan Kadirman. 2016. Pembuatan Sari Biji Durian (Durio Zibethinus) dengan Penambahan Ekstrak Jahe Merah (Zingiber Officinale Rosc.).JurnalPendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 3 (2017) : S1-S9.

Sari, K.P., Jamaluddin, dan A.Sukainah. 2016. Fortifikasi tempe berbahan dasar kedelai dan biji nangka. JurnalPendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 2 (2016) : 16-26

Soepardi.2001. Kajian Karakteristik Jahe Berdasarkan Ukuran dan Lama Perendaman Serbuk Jahe dalam Etanol.Skripsi . Surakarta: Jurusan Teknologi Hasil Pertanian.

Sugito dan Ari Hayati.2006. Penambahan Daging Ikan Gabus (Ophicepallus Strianus Blkr) Dan Aplikasi Pembekuan Pada Pembuatan Pempek Gluten.Jurnal.Volume 8, No. 2.Palembang : Fakultas Pertanian, Universitas Sriwijaya.

Sumardana, Gede., H. Syam dan A.Sukainah. 2017. Subtitusi Tepung Bonggol Pisang pada Mie Basah dengan Penambahan Kulit Buah Naga (Hylocereus undatus).Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 3 (2017) : S145-S157.

Wahyuni, N. 2005.Karakteristik Kimia dan Organoleptik Minuman Instan Madu Bubuk dengan Penambahan Tepung Kerabang Telur Sebagai Sumber Kalsium.Skripsi IPB, Bogor.

Widiyanti, A. 2009.Analisis Kandungan Jahe (Zingiber officinale rosc.). Skripsi tidak diterbitkan. Jakarta: Fakultas Kedokteran Universitas Indonesia.

Widyastuti, Y.E. 1993. Nangka dan Cempedak Ragam Jenis dan Pembudidayaan.Jakarta: Penebar Swadaya.

Winarno, F.G. 2002.Kimia Pangan dan Gizi.Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.


Article Metrics

Abstract view : 603 times | PDF view : 179 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2019 Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian



Publisher Address :

Department of Agricultural Technology Education, Faculty of Engineering, Universitas Negeri Makassar

Kampus UNM Parang Tambung, Jalan Daeng Tata Raya, Makassar, South Sulawesi, Indonesia 90224
Email: redaksijurnalptp@gmail.com
Website: http://ojs.unm.ac.id/ptp


INDEXED BY :

This journal is published under the terms of  Creative Commons Attribution 4.0 International License.