PENGARUH TEKNIK PENYIMPANAN TERHADAP PENGENDALIAN AFLATOKSIN JAGUNG (Zea mays L) SELAMA PENYIMPANAN

Hasnani S Hasnani S(1*), Jamaluddin Jamaluddin(2), Ratnawaty Fadilah(3),

(1) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(2) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(3) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(*) Corresponding Author




DOI: https://doi.org/10.26858/jptp.v5i0.8557

Abstract


The purpose of this study was to determine the method of controlling the levels of aflatoxin corn with storage techniques using plastic sack packaging without base and with pedestal during storage. This research method is in the form of an experiment using a T test with 2 treatments repeated three times. The treatment in this study is shelled corn packaging plastic sacks without base and shelled corn packaging plastic bag with a base. During storage the sample is observed levels of aflatoxin, water content, air humidity and temperature. The results showed that there were differences in levels of aflatoxin and increased with the length of storage. The best treatment is obtained from the shelled corn using a base at 7th day, 14th day, 21st and 28th day storage with an average value of 32.33 ppb, 36.66 ppb, 44 ppb and 49 ppb. Analysis of the levels of aflatoxin in the treatment of piped corn packing plastic bags using a base meets the requirements of corn quality based on Indonesian National Standards.

Keywords


Aflatoxin, Corn, Packaging Type, Storage

Full Text:

PDF

References


Aprianie, Venty. 2009. Pengaruh Kadar Air Dan Metode Penyimpanan Tongkol Jagung (Zea Mays,L.) Terhadap Pertumbuhan Aspergillus flavus Dan Pembentukan Aflatoksin. Skripsi. Pertanian Fakultas Teknologi Pertanian Institut Pertanian Bogor. Bogor.

Awaliah.2011., Faktor-faktor yang mempengaruhi kelembaban,. http://awalyah.blogspot.com. Diakses pada tanggal 1 Agustus 2018.

Badan Standar Nasional . 2012. SNI 01-3920-1995. Standar mutu jagung Bahan Baku Pakan. Jakarta : Badan Standar Nasional (BSN).

Badan Pusat Statistik (BPS). 2015. Produksi Jagung. (http://www.bps.go.id). Diunduh 12 januari 2018].

Budiarso, I. T., 1995. Dampak Mikotoksin terhadap Kesehatan. Cermin Dunia Kedokteran, 103: 5.

Fauziah K, dan Ramlah . 2013. Pengaruh Lama Penyimpanan Terhadap Kualitas Jagung Kuning Dan Jagung Putih. Balai Penelitian Tanaman Serealia Maros.

FAO. 2001. Food and Nutriton paper 2: mycotoxins. Food and Agricultural Organization Of The United Nations. Rome, Italy : 8-4 and annex VI : 1-8.

Galati S, Giannuzzi L dan Giner SA. 2010. Modelling the effect of temperature and water activity on the growth of Aspergillus parasiticus on irradiated Argentinian flint maize. Journal of Stored Products Research 47(2011): 1-7.

Hatima, H, Sukainah, A dan FadilahR,. 2017. Pengaruh Konsentrasi dan Waktu Fermentasi Aspergillus sp Terhadap Sifat Fisiko Kimia Tepung Jagung. Skripsi. Makassar : Pendidikan Teknologi Pertanian. Fakultas Teknik. Universitas Negeri Makassar.

Jay, J. M. 1996. Modern Food Microbiology. 5th edition. Chapman and Hall, New York.

Jayadi F,.Sukainah A dan Rais Muh 2018. Pemanfaatan tepung daun mangrove jeruju (Acanthus ilicifolius) sebagai pengawet alami bakso ayam. Skripsi. Makassar : Pendidikan Teknologi Pertanian. Fakultas Teknik. Universitas Negeri Makassar.

Kusno, A. 2004. Pencegahan infeksi Aspergillus flavus dan kontaminasi aflatoksin pada kacang tanah. Jurnal Litbang 23(3):75‒80.

Kristanto, A. 2008. Teknologi Pascapanen untuk Peningkatan Mutu Jagung. www.google.co.id. Diunduh pada 21 April 2018.

Magan N dan Aldred D. 2007. Post – harvest control strategies: minimizing mycotoxins in the food chain. Internationl; Journal of Food Microbiology 119 : 131-139.

Maryam, R. 2006. Pengendalian Terpadu Kontaminasi Mikotoksin. Wartazoa 16 (1) : 21-30.

Nur, Sriwahyuni. 2017. Pengaruh Variasi Lama Pengeringan Terhadap Karakteristik Kimia Cookies Tepung Kacang Tunggak (Vigna unguiculata L.). Skripsi. Makassar: Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik. Universitas Negeri Makassar.

Nurbaya. Syam H dan Sukainah A,.2017. Modifikasi Pembuatan Bolu Gulung dengan Penambahan Jeruk Nipis dan Strawberry. Skripsi. Makassar : Pendidikan Teknologi Pertanian. Fakultas Teknik. Universitas Negeri Makassar.

Nurlaila,Sukainah A, dan Amiruddin. 2016. Pengembangan Produk Sosis Fungsional Berbahan Dasar Ikan Tenggiri (Scomberomorus sp.) dan Tepung Daun Kelor (Moringa oleifera L). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian : Universitas Negeri Makassar, Vol. 2 (2).

PT. Japfa Comfeed Indonesia, Tbk. Unit Corn Dryer Gowa, 2018.

Pater, N. dan L.B. Bullerman. 1988. Mold Spoilage and Mycotoxin formation in grainsas Controlled By Physical Means. Int.J. Food Microbiol. 7:257- 265.

Pramesti B.A dan Syamsuddin. 2015. Pengaruh Kadar Air Awal Dan Jenis Kemasan Terhadap Kualitas Benih Jagung (Zea Mays L.) Serta Populasi Hama Bubuk Sitophilus Zeamais Motsch. Selama Penyimpanan. Prosiding Seminar Nasional Serealia. Loka Pengkajian Teknologi Pertanian Sulawesi Barat. Sulawesi barat

Pratiwi C, Rahayu WP, Lioe HN, Herawati D, Broto W dan Ambarwati S. 2015.

The effect of temperature and relative humidity for Aspergillus flavus BIO 2237 and aflatoxin production on soybeans. International Food Research Journal 22 (1): 82-87.

Rahayu, E.S. 2011. Aflatoxin, occurrence and integrated management control in Indonesia. Paper presented at IUMS Outreach Program in Food Safety. Denpasar, Bali, 22–24 th June 2011. Gadjah Mada Univ. Yogyakarta. 45 p.

Sadjad, S. 1993. Dasar-Dasar Teknologi Benih. Departemen Agronomi IPB, Bogor.

Susilawati, B.S, Syam H dan Fadilah R,. 2018. Pengaruh Modifikasi Tepung Jagung Pragelatinisasi Terhadap Kualitas Cookies. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian : Universitas Negeri Makassar, Vol. 3 (2).

Thahir, R., Sudaryono dan Suharmadi. 1988. Teknologi pasca panen jagung. Hlm. 271-308.

Winarno, F.G. 1988. Teknologi pengolahan jagung. Hlm. 309-348. Pusat penelitian dan pengembangan tanaman pangan. Bogor.

Yeyen P. W dan Sri Wahyuni B .2013. Pengaruh Teknik Pengemasan Dan Penyimpanan Terhadap Mutu Kacang Tanah Pada Dua Musim Panen Berbeda. Balai Pengkajian Teknologi Pertanian Yogyakarta. Yogyakarta.


Article Metrics

Abstract view : 1697 times | PDF view : 508 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2019 Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian



Publisher Address :

Department of Agricultural Technology Education, Faculty of Engineering, Universitas Negeri Makassar

Kampus UNM Parang Tambung, Jalan Daeng Tata Raya, Makassar, South Sulawesi, Indonesia 90224
Email: redaksijurnalptp@gmail.com
Website: http://ojs.unm.ac.id/ptp


INDEXED BY :

This journal is published under the terms of  Creative Commons Attribution 4.0 International License.