PENGARUH PENAMBAHAN BUAH NAGA MERAH (Hylocereus polyrhizus) TERHADAP MUTU PERMEN KARAMEL SUSU

Marlina Marlina(1*), Mohammad Wijaya(2), Kadirman Kadirman(3),

(1) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(2) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(3) Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar
(*) Corresponding Author




DOI: https://doi.org/10.26858/jptp.v5i1.8199

Abstract


This study aims to determine the effect of adding red dragon fruit to the chemical and hedonic content of caramel milk. This study used a method of adding 20%, 30%, and 40% red dragon fruit pulp for caramel milk candy with a cooking time of 2 hours at 80˚C. This research is a quantitative study (experiment) using a completely randomized design (CRD) with 4 treatments, each control, 20%, 30%, and 40% with 3 replications. The research data was obtained from the results of chemical testing (moisture content, ash content, fiber, reduction sugar, and antioxidants) and organoleptic (color, taste, aroma, and texture), data were analyzed using analysis of variance (ANOVA) and continued with DRMT test (Duncan ) at a 95% confidence level. The results showed that the addition of red dragon fruit pulp had an effect on caramel milk candy, the best research on the manufacture of caramel milk was the addition of 40% red dragon fruit pulp with characteristics of 3.54% moisture content, 1.98% ash content, 1.48% fiber content, decreased sugar content 2.18%, antioxidant content 53.77%, favorite color value 4.10, favorite aroma value 3.52, flavor 3.83, and favorite texture value 3.23

Keywords


Red Dragon Fruit, Porridge, Chemical Content, and Milk Caramel

Full Text:

PDF

References


Afriandi., Lahming, dan Subari Yanto. 2018 . Pemanfaatan Limbah Kulit Pisang Kapok (Musa Paradisiacal Inn) dengan Variasi Buah Naga Menjadi Permen fungsional. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 4 (2018) : 119-125 . Fakultas teknik Universitas Negeri Makassar

Budiyanto, A. 2002. Dasar-Dasar Gizi. Jakarta : Gramedia.

Budiyanto, M.A.K. 2002. Dasar- Dasar Ilmu Gizi. UMM Press: Malang.

Handayani Euis. 2007. Pembuatan karamel dari Susu Sapi (Kemasan) dan Karakteristik Fisik Serta Phnya.

Hardita Putri Anindya. 2015. Pengaruh Rasio Daging dan Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) Terhadap Karakteristik Selai. Ilmu dan Teknologi Pangan, Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Udayana.

Paranoan, C., A,C., Lahming, dan Kadirman. 2017. Optimalisasi Konsentrasi Asam Tartrat dan Waktu Ekstraksi pada Ekstraksi Pigmen Betasianin dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Polyrhizus) Sebagai Pewarna Alami. Jurnal Pedidikan Teknologi Pertanian, Vol. 3 (2017) : S126-S133. FT.UNM

Sriwahyuni., M. Rais, dan Ratnawaty Fadilah. 2017. Fortifikasi Tepung Kulit Melinjo sebagai Pewarna Alami pada Pembuatan Kerupuk Singkong. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, Vol. 3 (2017) : 212-222. FT. UNM

Sumardana, G., Husain Syam, Dan Andi Sukainah. 2017. Subtitusi Tepung Bonggol Pisang pada Mie Basah dengan Penambahan Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus Undatus). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, Vo. 3 (2017): S145-S157 . Ft .Unm

Tobri, M. 2006. Kualitas Fisik dan Organoleptik Daging Ayam Broiler yang Ransumnya diberi Penambahan Minyak Ikan yang mengandung Omega-3. Skripsi tidak diterbitkan. Bogor: Program Studi Teknologi Hasil Ternak Fakultas Peternakan Institut Pertanian Bogor. Http://depository.ipb.ac.id.

Wahyuni, rekna . 2011 . pemanfaatan kulit buah naga merah (Hylocereus polyrhizus) sebagai sumber antioksidan dan pewarna alami pada pembuatan jelly. Pasuruan: fakultas pertanian universitas yudharta. Jurnal teknologi pangan

Winarno,F.G. 2004. Kimia dan Pangan. Jakarta: PT. Gramedia Pustaka Utama.


Article Metrics

Abstract view : 1827 times | PDF view : 448 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2019 Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian



Publisher Address :

Department of Agricultural Technology Education, Faculty of Engineering, Universitas Negeri Makassar

Kampus UNM Parang Tambung, Jalan Daeng Tata Raya, Makassar, South Sulawesi, Indonesia 90224
Email: redaksijurnalptp@gmail.com
Website: http://ojs.unm.ac.id/ptp


INDEXED BY :

This journal is published under the terms of  Creative Commons Attribution 4.0 International License.