SUBTITUSI BUBUK BIJI SALAK DAN BUBUK KOPI ARABIKA DALAM PEMBUATAN BUBUK KOPI

Devi Lestari(1*), Kadirman Kadirman(2), Patang Patang(3),

(1) Program Studi Pendidikan Teknologi Pertanian Universitas Negeri Makassar
(2) Program Studi Pendidikan Teknologi Pertanian Universitas Negeri Makassar
(3) Program Studi Pendidikan Teknologi Pertanian Universitas Negeri Makassar
(*) Corresponding Author




DOI: https://doi.org/10.26858/jptp.v3i1.5190

Abstract


This research aims to find out the possibility of substitution seed powder of salak and arabica coffee powder to be used as an alternative the coffee powder and comparison of seed powder of salak and arabica coffee powder to most panelist favored. The observed parameters proximate test namely carbohydrates, protein, moisture content, ash content, caffeine content, and organoleptic test, which consists of color, scent of and flavor. Research results show that the substitution seed powder of salak to arabica coffee powder is enabling do the mixing, based on test results hedonic which consists of color, scent of and flavor shows the average value of 6,12-7,31 which mean decent and the best treatment lies in the A treatment (25% seed powder of salak and 75% Arabika coffee powder). Proximate of test results showed the highest carbohydrate content lies on D treatment (100% seed powder of salak), while the highest protein content lies on the K treatment (100% Arabica coffee powder), fhurthermore the lowest ash content and the lowest caffeine levels is contained on the D treatment and low water content is contained on the K treatment

Keywords


Substitution, Seed Powder of Salak, Arabica Coffee Powder

Full Text:

PDF

References


Aji, B. K. dan F. Kurniawan. 2012. Pemanfaatan Serbuk Biji Salak (Salacca zalacca) sebagai Adsorben Cr(VI) dengan Metode Batch dan Kolom. Jurnal Sains POMITS.

Estiasih, T. dan Ahmadi, K (2009). Teknologi Pengolahan Pangan. Jakarta: PT. Bumi Aksara.

Gumawang, A. 2015. Pengaruh Cara Pengeringan Biji Salak Gading, Pondoh Manggala, Dan Pondoh Lumut Terhadap Sifat Kimia, Fisik, Sensoris, Dan Aktivitas Antioksidan Bubuk Biji Salak Sangrai. Fakultas Teknologi Pertanian, Universitas Gadjah Mada. Yogyakarta.

Israyanti, 2012. Perbandingan Karakteristik Kimia Kopi Luwak dan Kopi Biasa dari Jenis Kopi Arabika (caffea arabika. L) dan Robusta (Caffea cenephora. L). Fakultas Pertanian. Universitas Hasabuddin. Makassar.

Kementerian Pertanian Republik Indonesia. 2013. Basis Data Statistik Pertanian. http://aplikasi.deptan.go.id/bdsp. Diakses pada 14 November 2013.

Mulato, Sri. 2002. Simposium Kopi 2002 dengan tema “Mewujudkan Perkopian Nasilonal Yang Tangguh Melalui Diversifikasi Usaha Berwawasan Lingkungan Dalam Pengembangan Industri Kopi Bubuk Skala Kecl Untuk Meningkatkan Nilai Tambah Usaha Tani Kopi Rakyat”. Denpasar. Pusat penelitian kopi dan kakao indonesia.

Ramealaksmi, K.I.K and L.J.M. Raghavan. 1999. Antioxidant Potential of Low-Grade Coffee Beans, Food Research International.

Ridwansyah.2003.PengolahanKopi.http://repository.usu.ac.id/bitstream/123456789/776/3/tekperridwansyah4.pdf.txt.Jurusan Teknologi Pertanian Fakultas Pertanian Universitas Sumatra Utara. Diakses tanggal 15 November 2013.

Saputra, B. I. 2008. Desain Sistem Adsorpsi. Jakarta: Universitas Indonesia.

Singh, G. P., Ganapathi, M., & Dash, D. (2007). Role Of Intrinsic Disorder In Transient Interactionts Of Hub Proteins. Proteins.

Soekarto, 1985. Penilaian Organoleptik Untuk Industri Pangan Dan Hasil Pertanian. Pusat Pengembangan Teknologi Pangan, IPB, Bogor.

Oktadina, Fiona Drefin; dkk. 2013. “Pemanfaatan Nanas ( Annanas Comosus L. Merr) Untuk Penurunan Kadar Kafein Dan Perbaikan Cita Rasa Kopi (Coffea Sp) Dalam Pembuatan Kopi Bubuk”. Jurnal keteknikan pertanian tropis dan biosistem

Winarno H, Ohashi K, Mukai M, Simanjuntak P, Shibuya H. 2003. Uji Bioaktivitas terhadap Invasi Sel Kanker dari Beberapa Senyawaan Flavonoid, Santin, Terpen, dan Ligan yang Diisolasi dari Benalu the (Scurrulla atropurpurea) Lorantaceae.Proseding Seminar dan Pameran Nasional Tumbuhan Obat Indonesia XXIV.Pusat Studi Biofarmaka LP-IPB Darmaga, Bogor.

Yusianto dan Mulato, S. 2002. Pengolahan Dan Komposisi Kimia Biji Kopi: Pengaruhnya Terhadap Cita Rasa Seduhan. Materi pelatihan uji cita rasa kopi. Jember: pusat penelitan kopi dan kakao Indonesia


Article Metrics

Abstract view : 1414 times | PDF view : 1278 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2018 Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian



Publisher Address :

Department of Agricultural Technology Education, Faculty of Engineering, Universitas Negeri Makassar

Kampus UNM Parang Tambung, Jalan Daeng Tata Raya, Makassar, South Sulawesi, Indonesia 90224
Email: [email protected]
Website: http://ojs.unm.ac.id/ptp


INDEXED BY :

This journal is published under the terms of  Creative Commons Attribution 4.0 International License.