Synthesis and characterization of bioplastics made from chitosan combined using glycerol plasticizer

Hasri Hasri(1*), Muhammad Syahrir(2), Diana Eka Pratiwi(3),

(1) Universitas Negeri Makassar
(2) Universitas Negeri Makassar
(3) Universitas Negeri Makassar
(*) Corresponding Author




DOI: https://doi.org/10.26858/ijfs.v7i2.26348

Abstract


Utilization of taro tuber starch bioplastic as an alternative solution to reduce environmental pollution due to synthetic plastic waste is non-toxic if contaminated with food and environmentally friendly because it can be decomposed by microorganisms. This study aims to determine the bioplastic characteristics of taro tuber starch with the addition of glycerol and chitosan plasticizers. Characterization of bioplastics through biodegradation, water resistance, elongation, and functional group analysis using FTIR. The results of the study of bioplastics with glycerol plasticizers have thickness values in the range of 0.10 mm – 0.20 mm, water resistance values in the range of 15.09% - 66.04%, tensile strength values in the range of 6.9939 MPa – 9.4746 MPa, elongation values. in the range of 4.99% - 8.47%, biodegradation in the range of 48.30% for 12 days. The resulting bioplastic has a thickness value in the range of 0.10 mm to 0.20 mm based on JIS standards, the thickness value of taro starch bioplastic has met the standard and the tensile strength value of the sorbitol plasticizer has met SNI

Keywords


Bioplastic, Starch, Plasticizer, Chitosan, Taro Bulbs

Full Text:

PDF

References


Ardiansyah, Ryan. 2011. “Pemanfaatan Pati Ubi Jalar untuk Pembuatan Plastik Biodegradable”. Fakultas Teknik Departemen Teknik Kimia Universitas Indonesia, Depok.

Coniwanti, Pamilia., Linda Laila., dan Mardiyah Rizka Alfira. 2014. Pembuatan Film Plastik Biodegredebel dari Pati Jagung dengan Penambaham Kitosan dan Pemplastis Gliserol. Jurnal Teknik Kimia. 20(4). 23.

Darni dan Utami. 2010. Studi Pembuatan dan Karakteristik Sifat Mekanik dan Hidrofobitas Bioplastik dari Pati Sorgum. Jurnal rekayasa kimia dan lingkungan. 7(4). 88-89.

Ginting, Muhammad Hendra S., Rosdanelli Hasibuan., Rinaldi Febrianto Sinaga dan Gita Ginting. 2014. “Pengaruh Variasi Temperatur Gelatinisasi Pati Terhadap Sifat Kekuatan Tarik dan Pemanjangan Pada Saat Putus Bioplastik Pati Umbi Talas”. Seminar Nasional Sains dan Teknologi, Fakultas Teknik Universitas Muhammadiyah Jakarta.

Kristiani, Maria. 2015. “Pengaruh Penambahan Kitosan dan Plasticizer Sorbitol Terhadap Sifat Fisiko-Kimia Bioplastik dari Pati Biji Durian (Durio Zibethinus)”. Fakultas Teknik Departemen Teknik Kimia Universitas Sumatera Utara.

Lazuardi, Gilang Pandu dan Sari Edi Cahyaningrum. 2013. Pembuatan Dan Karakterisasi Bioplastik Berbahan Dasar Kitosan Dan Pati Singkong Dengan Plasticizer Gliserol. UNESA Journal of Chemistry. 2(3).

Musthofa, M. H. 2011. Uji Coba Bahan Kantong Bioplastik Pati Dan Onggok Tapioka Dengan Gliserol Sebagai Plastizer. Skripsi. Jurusan Keteknikan Pertanian Fakultas Teknologi Pertanian Universitas Brawijaya. Malang.

Rahmawati, W., Y.A. Kusumastuti dan N. Aryanti. 2012. Karakteriasi pati talas (Colocasia esculenta (L) Schott) sebagai alternatif sumber pati industri di Indonesia. Jurnal Teknologi Kimia dan Industri. 1(1):347-351.

Sanjaya, I Gede., dan Tyas Puspita. 2011. Pengaruh Penambahan Kitosan dan Plasticizer Gliserol Pada Karakteristik Plastik Biodegradable dari Pati Limbah Kulit Singkong. Skripsi. Fakultas Teknik Institut Teknologi Sepuluh Nopember, Surabaya.

Setiani, Wini., Tety Sudiarti dan Lena Rahmidar. 2013. Preparasi dan Karakterisasi Edible Film dari Poliblend Pati Sukun Kitosan. Jurnal Valensi. 3(2). 101.

Situmorang, Boy Darwin., Bambang Admadi Harsojuwono dan Amna Hartiati. 2019. Karakteristik Komposit Bioplastik dalam Variasi Rasio Maizena-Glukomanan dan Variasi PH Pelarut. Jurnal Rekayasa dan Manajemen Agroindustri. 7(3).

Winarti, Christina., Miskiyah dan Widaningrum. 2012. Teknologi Produksi dan Aplikasi Pengemas Edible Antimikroba Berbasis Pati. Jurnal Litbang. 31(3). 85-86.


Article Metrics

Abstract view : 259 times | PDF view : 65 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.