Uji Aktivitas Antimikroba Ekstrak Daun Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa) dengan Metode Difusi Cakram

M. Fiqriansyah Wahab(1*), Yustika Indahsari(2), Nurdiana Nurdiana(3), Andi Maghfira Manggabarani(4), Putri Bella Aulia Nur(5),

(1) Universitas Negeri Makassar
(2) Universitas Negeri Makassar
(3) Universitas Negeri Makassar
(4) Universitas Negeri Makassar
(5) Universitas Negeri Makassar
(*) Corresponding Author




DOI: https://doi.org/10.26858/ijfs.v6i1.13940

Abstract


Indonesia has abundant biological rich potential so it needs to be researched and utilized especially for various plants that have potential as medicine. One of the plants that can be used as a medicinal plant and has many benefits is the Phaleria macrocarpa. This study aimed to determine the effectiveness of P. macrocarpa leaf extract to inhibit the growth of Escherecia coli and Staphylococcus aureus bacteria. The results showed that the leaf extract of P. macrocarpa containing tannin compounds has the ability to inhibit bacterial growth. The extract of the crown of the deity of the god is more effective in inhibiting the growth of S. aureus bacteria compared to E. coli bacteria which is shown with a larger inhibitory zone. It means that the extract of the P. macrocarpa can be used as a medicinal ingredient for diseases caused by S. aureus bacteria

Keywords


antimicrobial activity, leaf extract of Phaleria macrocarpa, disc diffusion method

Full Text:

PDF

References


Adila, R., & Nurmiati, & Agustien. A. (2013). Uji Antimikroba Curcuma spp. terhadap Pertumbuhan Candida albicans, Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Jurnal Biologi Universitas Andalas, 2(1): 1-7.

Agustina, A. (2017). Uji Aktivitas Senyawa Antioksidan dari Ekstrak Daun Tiin (Ficus carica linn) dengan Pelarut Air, Metanol dan Campuran Metanol-Aireva. Klorofil 1(1): 38-47.

Allen, Y., Agresa, F.L., & Yuliandra, Y. (2017). Analisis Kromatografi Lapis Tipis (KLT) dan Aktivitas Antihiperurisemia Ekstrak Rebung (Schizostachyum brachycladum Kurz (Kurz) pada Mencit Putih Jantan. Jurnal Sains Farmasi dan Klinis. 3(2): 146-152. doi: 10.29208/jsfk.2017.3.2.141.

Atmoko, T., & Ma’ruf, A. (2009). Uji Toksisitas dan Skrining Fitokimia Ekstrak Tumbuhan Sumber Pakan Orangutan Terhadap Larva Artemia Salina L. Jurnal Penelitian dan Konservasi Alam. 6(1): 37-45.

Ergina, Nuryanti, S., & Pursitasari, I. D. (2014). Uji Kualitatif Senyawa Metabolit Sekunder pada Daun Palado (Agave angustifolia) yang Diekstraksi Dengan Pelarut Air dan Etanol, Jurnal Akademika Kimia, 3(3): 165-172.

Feliana, K., Mursiti, S., & Harjono. (2018). Isolasi dan Elusidasi Senyawa Flavonoid dari Biji Alpukat (Persea americana Mill.). Indonesian Journal of Chemical Science, 7(2): 152-159.

Fiana, N., & Oktaria, D. (2016). Pengaruh Kandungan Saponin dalam Daging Buah Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa) terhadap Penurunan Kadar Glukosa Darah. Majority, 5(4): 128-132.

Novitasari, A. E., & Putri, D.Z. (2016). Isolasi dan Identifikasi pada Ekstrak Daun Mahkota Dewa dengan Ekstraksi Maserasi. Jurnal Sains, 6(12): 10-14.

Hardiana., R., Rudiyansyah, & Zaharah, T.A. (2012). Aktivitas Antioksidan Senyawa Golongan Fenol dari Beberapa Jenis Tumbuhan Famili Malvaceae. Jurnal Kimia Khatulistiwa, 1(1): 8-13.

Harmita & Radji, M. (2008). Analisis Hayati Buku Ajar Program Studi Farmasi Universitas Indonesia. Jakarta: ECG.

Ibrahim, A., & Rusli, R. (2010). Potensi Antibakteri ekstrak Diethyl ether daun Mahkota Dewa (Phaleria macrocarpa (scheff.) Boerl) terhadap Bakteri Pseudomonas aeruginosa dan Staphylococcus aureus. Journal of Tropical Pharmacy and Chemistry, 1(1): 17-23. https://doi.org/10.25026/jtpc.v1i1.4.

Mega, I.M., & Dewa, A.S. (2010). Screening Fitokimia dan Aktivitas Antiradikal bebas Ekstrak Metanol Daun Gaharu (Gyrinops vesteegii). Jurnal Kimia, 4(2): 187-192.

Nuria, M.C., Arvin Faizatun, Sumantri. Uji Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etanol Daun Jarak Pagar (Jatropha curcas L) terhadap Bakteri Staphylococcus aureus Atcc 25923, Escherichia coli Atcc 25922, dan Salmonella typhi Atcc 1408. Jurnal Ilmu-ilmu Pertanian, 5(2): 26-37.

Octaviani, M., Fadhli, H., & Yuneistya, E. (2019). Uji Aktivitas Antimikroba Ekstrak Etanol dari Kulit Bawang Merah (Allium cepa L.) dengan Metode Difusi Cakram. Pharmaceutical Sciences and Research, 6(1): 62 – 68.

Robinson,T. (1995). Kandungan organik tumbuhan tinggi. Bandung: ITB Press.

Safitri, V., Hastutiek, P., & Arimbi. (2017). Identifikasi Bakteri pada Eksoskeleton Lalat di Beberapa Pasar di Surabaya Identification of Bacteria on the Fly Exoskeleton in Some Markets in Surabaya. Journal of Parasite Science. 1(1): 1-6.

Sari, K.I.P., & Periadnadi, N.N. (2013). Uji Antimikroba Ekstrak Segar Jahe-Jahean (Zingiberaceae) terhadap S. aureus, E. coli dan Candida albicans. Jurnal Biologi Universitas Andalas, 2(1): 20-24.

Susanty, S., & Bachmid, F. (2016). Perbandingan Metanol Ekstraksi Maserasi dan Refluks terhadap kadar fenolik dari Ekstrak Tongkol Jagung (Zea mays L.). Konversi, 5(2): 87-93.

Suzery, M., Sri, L., & Bambang, C. (2010). Penentuan Total Antosianin dari Kelopak Bunga Rosela (Hibiscus sabdariffa L.) dengan Metode Maserasi dan Sokshletasi. Jurnal Sains & matematika, 18(1): 1-6.

Yanti, S., & Vera, Y. (2019). Skrining Fitokimia Ekstrak Daun Belimbing Wuluh (Averrhoa Bilimbi). Jurnal Kesehatan Ilmiah Indonesia, 4(2): 41-46.


Article Metrics

Abstract view : 1175 times | PDF view : 199 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.




Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.