Strategi Pengembangan Rumah Makan di Kawasan Pesisir Berbasis Geo-Tourism

Ratnah Ratnah(1*), I Putu Suarta(2), Murdiani Sukarana(3), Hamsiati Hamsiati(4),

(1) Program Studi Manajemen Tata Hidangan, Jurusan Hospitality, Politeknik Pariwisata Makassar, Indonesia
(2) Program Studi Manajemen Tata Hidangan, Jurusan Hospitality, Politeknik Pariwisata Makassar, Indonesia
(3) Program Studi Manajemen Tata Hidangan, Jurusan Hospitality, Politeknik Pariwisata Makassar, Indonesia
(4) Program Studi Manajemen Tata Hidangan, Jurusan Hospitality, Politeknik Pariwisata Makassar, Indonesia
(*) Corresponding Author




DOI: https://doi.org/10.35580/lageografia.v21i1.14704

Abstract


Abstract

The potential for restaurants in coastal areas is very promising to be developed. This study aims to identify the development of restaurants in the coastal area, especially the Likupang coast in North Minahasa and the Galesong coast of Takalar Regency. This research is a type of quantitative research using survey methods. The population in this study are restaurant managers in coastal areas and consumers. The sampling technique used is the incidental technique of 256 respondents. The data collection techniques used were questionnaire, interview, observation, FGD, and literature study. And the data analysis technique used is an analysis with a Likert scale and SWOT analysis. The results of data analysis show that the existence of restaurants in coastal areas has enormous potential to be developed, this can be seen from the results of respondents' very positive perceptions of 4 indicators, namely services/HR, products, prices, and facilities/infrastructure. As for the analysis of internal factors, it can be seen that the strength (22) is greater than the weakness (19). And so is the analysis of external factors, opportunities (23) are greater than threats (18) so that the restaurant development strategy in coastal areas is formulated with 16 strategies consisting of W-O Strategy, W-T Strategy, S-O Strategy, and Strategy S – T each with 4 strategies.


Abstrak

Potensi Rumah Makan di kawasan pesisir sangat menjanjikan untuk dikembangkan. Penelitian ini bertujuan untuk mengidentifikasi pengembangan rumah makan di Kawasan pesisir khususnya pesisir Likupang di Minahasa Utara dan pesisir pantai Galesong Kabupaten Takalar. Penelitian ini termasuk jenis penelitian kuantitatif dengan menggunakan metode survey.  Populasi dalam penelitian ini adalah para pengelola rumah makan di kawasan pesisir dan konsumen. Teknik pengambilan sampel yang digunakan adalah teknik insdental sejumlah 256 responden. Adapun teknik pengumpulan data yang digunakan adalah questionnaire, wawancara, observasi, FGD, dan studi Pustaka. Dan Teknik analisis data yang digunakanan adalah analisis dengan skala Likert dan analisis SWOT. Hasil analisis data menunjukkan bahwa eksistensi rumah makan di Kawasan pesisir mempunyai potensi yang sangat besar untuk dikembangkan, hal ini terlihat dari hasil persepsi responden yang sangat positif terhadap 4 indikator, yaitu pelayanan/SDM, produk, harga, dan sarana/prasarana. Adapun pada analisis faktor internal terlihat bahwa kekuatan (22) lebih besar dari kelemahan (19). Dan begitu juga pada analisis faktor eksternal, peluang (23) lebih besar dari ancaman (18) sehingga  strategi pengembangan rumah makan di kawasan pesisir dirumuskan dengan 16 strategi yang terdiri atas Strategi W – O, Strategi W – T, Strategi S – O, dan Strategi S – T masing-masing dengan 4 strategi.



Keywords


development strategy; coastal areas; restaurants; geo-tourism

Full Text:

PDF

References


Agoubi, B. (2021). A review: saltwater intrusion in North Africa's coastal areas-current state and future challenges. Environmental Science and Pollution Research, 28(14), 17029-17043. https://doi.org/10.1007/s11356-021-12741-z

Bascha, U. F., Reindrawati, D. Y., Witaningrum, A. M., & Sumardiko, D. S. (2020). Dampak Pandemi COVID-19 Terhadap Minat Masyarakat dalam Berwisata dan Sosialisasi Penerapan Protokol New Normal Saat Berwisata. Jurnal Abdidas, 1(6), 560-570. https://doi.org/10.31004/abdidas.v1i6.129

Febrianti, R., Waryono, W., & Ferdian, F. (2021). PENERAPAN STANDAR USAHA RUMAH MAKAN DIKAWASAN OBJEK WISATA PANTAI GANDORIAH PARIAMAN. Journal of Home Economics and Tourism, 15(2).

Hantoro, I., Löhr, A. J., Van Belleghem, F. G. A. J., Widianarko, B., & Ragas, A. M. J. (2019). Microplastics in coastal areas and seafood: implications for food safety. Food Additives & Contaminants: Part A, 36(5), 674-711. https://doi.org/10.1080/19440049.2019.1585581

Indiarto, R. H. (2018). PERANCANGAN WISATA PESISIR DI KAWASAN KAKI JEMBATAN SURAMADU, SURABAYA. UNIVERSITAS 17 AGUSTUS 1945 SURABAYA.

Jagadtya, K. H., & Aisyianita, R. A. (2020). Virtual Tour: Strategi Industri Pariwisata Selama Pandemi Covid-19 (Studi Kasus Jakarta Good Guide). Melancong: Jurnal Perjalanan Wisata, Destinasi Dan Hospitalitas, 3(1), 48-60.

Jasman, J., & Ridwan, M. (2020). Strategi Pengembangan Kawasan Wisata Gunung Nona Kecamatan Anggeraja Kabupaten Enrekang, Indonesia. LaGeografia, 18(2), 187-190. https://doi.org/10.35580/lageografia.v18i2.11853

Johns, A. M. (2017). The richness of food: a zooarchaeological analysis of Huaca Santa Clara and Huaca Gallinazo, north coast of Peru.

Nabhan, G. P., Colunga-GarcíaMarín, P., & Zizumbo-Villarreal, D. (2022). Comparing Wild and Cultivated Food Plant Richness Between the Arid American and the Mesoamerican Centers of Diversity, as Means to Advance Indigenous Food Sovereignty in the Face of Climate Change. Frontiers in Sustainable Food Systems, 6, 840619. https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.840619

Otampi, R. S., Elly, F. H., Manese, M. A., & Lenzun, G. D. (2017). Pengaruh harga pakan dan upah tenaga kerja terhadap usaha ternak sapi potong petani peternak di desa Wineru kecamatan Likupang Timur kabupaten Minahasa Utara. Zootec, 37(2), 483-495. https://doi.org/10.35792/zot.37.2.2017.16786

Pollo, J. Y., Tondobala, L., & Sela, R. L. E. (2017). KETERSEDIAAN INFRASTRUKTUR PERMUKIMAN KUMUH PESISIR STUDI KASUS: DESA LIKUPANG DUA DAN DESA LIKUPANG KAMPUNG AMBONG, KECAMATAN LIKUPANG TIMUR, KABUPATEN MINAHASA UTARA, PROVINSI SULAWESI UTARA. SPASIAL, 4(1), 44-58.

Ratnah, R., Rinda, R., & Sarira, M. T. (n.d.). Strategi Pengembangan Gugusan Pulau-Pulau di Kepulauan Spermonde dalam Perencanaan Produk Perjalanan Wisata Berbasis Maritim. LaGeografia, 20(3), 354-365. https://doi.org/10.35580/lageografia.v20i3.31604

Rinaldi, A., Citra, I. P. A., & Christiawan, P. I. (2020). Strategi Pengembangan Wilayah Pesisir di Kecamatan Seririt Kabupaten Buleleng. LaGeografia, 19(1), 71-87. https://doi.org/10.35580/lageografia.v19i1.14323

Susanti, R., Yudistira, S., & Lisna, Y. P. (2021). Travel Pattern Wisatawan Selama Pandemi Covid-19. Jurnal Pendidikan Dan Keluarga, 13(01), 109-115.

Syah, S., Yuniar, L. S., Ibrahim, I., & Syah, S. R. (2022). De Galesong: Sustainability Accounting dan Dilema Masyarakat Pesisir. Perspektif Akuntansi, 5(1), 77-92. https://doi.org/10.24246/persi.v5i1.p077-092

Toimil, A., Losada, I. J., Nicholls, R. J., Dalrymple, R. A., & Stive, M. J. F. (2020). Addressing the challenges of climate change risks and adaptation in coastal areas: A review. Coastal Engineering, 156, 103611. https://doi.org/10.1016/j.coastaleng.2019.103611


Article Metrics

Abstract view : 142 times | PDF view : 57 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Copyright (c) 2022 Ratnah R, I Putu Suarta, Murdiani Sukarana, Hamsiati H

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

 

LaGeografia: Jurnal Program Studi Pendidikan Geografi, Jurusan Geografi, Fakultas MIPA, Universitas Negeri Makassar.

Email: lageografia@unm.ac.id | +6285298749260

 

Editorial Office

Flag Counter