PEMANFAATAN TEPUNG DAUN MANGROVE JERUJU (Acanthus ilicifolius) SEBAGAI PENGAWET ALAMI BAKSO AYAM

Faisal Jayadi, Andi Sukainah, Muhammad Rais

Abstract


This study aims to find out the shelf life of chicken meatball with the addition of flour from mangrove leaves jeruju (Acanthus ilicifolius) as a natural preservative.This research is a quantitative research (experiment) which is done with two process stages. The first process of processing mangrove leaves into flour as a preservative and the second process of making chicken meatball. This study used a complete randomized design (RAL), with concentrations of flour (0%, 5%, 10%, and 15%) and storage at; room temperature, cold temperature, and freezing temperature, with observation parameters; Total Plate Count (TPC), Escherichia coli, Salmonella, and pH. The data obtained will be analyzed by variance analysis and advanced Duncan Multiple Rate (DMRT) test. The results showed that the addition of mangrove leaves jeruju 15% at frozen temperature storage is the best concentration as a chicken meatball preservative

Keywords


Jeruju Mangrove Leaf Flour, Chicken Meatballs, Natural Preservatives

Full Text:

PDF

References


Cepeda, G, N., Lisangan, M, M., Silamba, I dan Sartika, E. 2016. Aktivitas Anti Bakteri Ekstrak Etil Asetat Kayu Akwan (Drimyspiperita Hook. f.) dalam Kaldu Daging Sapi Selama Penyimpanan. Jurnal Teknologi Industri Pertanian. 26 (1): 41-48.

Day BPF. 2000. Encyclopedia of Food Microbiology. London: Academic Press.

Djaja, I, M. 2008. Kontaminasi E. coli pada Makanan dari Tiga Jenis Tempat Pengelolaan Makanan (TPM) di Jakarta selatan. Jurnal Makara Kesehatan. 12: 36-41.

Dominguez SA dan Schaffner DW. 2009. Survival of salmonella in processed chicken products during frozen storage. J Food Prot. 72(10). 88-92.

Dwiwati, R. 2014 Pemanfaatan Ekstrak Wortel (Daucuscarota)dan Buah Waluh (Cucurbitamoschata) sebagaiBahan Pengawet Alami Bakso Daging. Skripsi. Surakarta: Universitas Muhammadiyah Surakarta.

Faradila, 2014. Identifikasi Formalin pada Bakso yang di jual pada beberapa Tempat di Kota Padang. Jurnal Fakultas Kedokteran Universitas Andalas.

Irawanto, Rony.,Ariyanti, Esti Endah., Hendrian, R. 2015. Jeruju (Acanthus ilicifolius): Biji, Perkecambahan, dan Potensinya. Pros Sem Nas MasyBiodivIndon. 1 (5): 1011-1018.

Jayadi, A., Anwar, B., Sukainah, A. 2016. Pengaruh Suhu Penyimpanan dan Jenis Kemasan terhadap Mutu Abon Ikan Terbang. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. 1 (2): 62-69.

Karuniastuti, N. 2013. Peranan Hutan Mangrove bagi Lingkungan Hidup. Forum Manajemen. 06 (01): 1-10.

Kusnadi.,Bintoro., Al-Baarri, 2012. DayaIkat Air, Tingkat Kekenyalan dan Kadar Protein pada BaksoKombinasi Daging Sapi danDaging Kelinci. Jurnal Aplikasi Teknologi Pangan. 1(2): 28-31.

Masita, S., Wijaya, M., Fadillah, R. 2017. Karakteristik Sifat Fisiko-Kimia Tepung Sukun (Artocarpus altilis) dengan Varietas Toddo’puli. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. (3): 234-241.

Moeljanto. 1982. Pendinginan dan Pembekuan Ikan. Jakarta: Penebar Swadaya.

Muawanah, A. 2000. Pengaruh Lama Inkubasi dan Variasi Jenis Starter Terhadap Kadar Gula, Asam Laktat, Total Asam Dan pH Yogurt Susu Kedelai. Skripsi. Jakarta: UIN Syarif Hidayatullah.

Munandar, A., Nurjanah.,Nurilmala, M. 2009. Kemunduran Mutu Ikan Nila (Oreochromisniloticus) pada Penyimpanan Suhu Rendah dengan Perlakuan Cara Kematian dan Penyiangan. Departemen Perikanan Universitas Sultan AgengTirtayasa. Departemen Teknologi Hasil Perairan Institut Pertanian Bogor.

Onrizal. 2010. Perubahan Tutupan Hutan Mangrove di Pantai Timur Sumatera Utara Periode 1977-2006. Jurnal Biologi Indonesia. 6 (2): 163 – 172.

Paratmanitya, Y dan Aprilia, V. 2016. Kandungan Bahan Tambahan Pangan Brbahaya pada Makanan Jajanan Anak Sekolah Dasar di Kabupaten Bantul. Jurnal Gizi dan Dietetik Indonesia. 4 (1): 49-55.

Pratiwi, A. 2012. Aktivitas AntimikrobaInfusa Kulit Batang Kedawung (Parkia roxburghii G. Don) terhadap Bakteri Patogen. Jurnal FKIK (Pendidikan Dokter). 8 (9): 1-10.

Rahmah., Wijaya, M., Mustarin, A. 2017. Pengaruh Penambahan Lengkuas Merah (AlppiniaPurpurata) terhadap Kualitas Dendeng Sayat Ikan Bandeng(ChanosChanos) Selama Penyimpanan. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. 2 (3): 180-194.

Ratnani, R, D. 2009. Bahaya Bahan Tambahan Makanan terhadap Kesehatan. Momentum. 5(1): 16-22.

Santoso, S., Budiarti, N., Rasyid, H.A. 2010. Uji Efek Antimikroba Ekstrak Etanol Buah Lerak (Sapindus rarak) Terhadap Pertumbuhan Bakteri ShigelladysenteriaeSecara In Vitro. Malang: Universitas Brawijaya.

Septiani, Gina.,Prayitno, Slamet Budi., Anggoro, Sutrisno. 2013. Potensi Antibakteri Ekstrak Daun Jeruju (Acanthus ilicifolius) terhadap Vibrio harveyi Secara In Vitro. Jurnal Kedokteran Hewan. 7 (1): 17-20.

Sukainah, A., Subarianto., Putra, P., Dirawan, G, D. 2012. The Qualitative Analysis, Antioxidant Test and Toxicity Test on Extract of Leaves Mangrove “Api-Api” (Avicennia. Sp). Asian Journal of Microbiology, Biotechnology & Environmental Sciences Paper. 19 (2): 290-295.

Sumardana, G., Syam, H., Sukainah, A. 2017. Subtitusi Tepung Bonggol Pisang Pada Mie Basah dengan Penambahan Kulit Buah Naga (Hylocereusundatus). Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. (3): 145-157).

Sundari, D. Padmawanita, K. dan Ruslan, K. 1996. Analisis Fitokimia Ekstrak Etanol Daging Buah Pare (Momordicacharantia L.). Tesis Sekolah Farmasi ITB. Bandung.

Untoro, N, S., Kusrahayu dan Setiani, B, E. 2012. Kadar Air, Kekenyalan, Kadar Lemak dan CitarasaBakso Daging Sapi dengan Penambahan Ikan BandengPresto (ChannosChannosForsk). Animal Agriculture Journal. 1 (1): 567 – 583.

Varnam, A. N, and J. P. Sutherland. 1995. Meat and Meat Products. Chapman and Hall. London.

Verma, A, K., Singh, V, P, V dan Umaraw, P. 2016. Storage study of chicken meatballs incorporated with green cabbage (Brassica olerecea) at refrigeration temperature (4 ± 1°C) under aerobic packaging. Journal of Applied Animal Research. 44(1): 409-414.

Voung QV, Hirun S, Chuen TLK, Goldsmith CD, Murchie S, Bowyer MC, Philips PA, Scarlet CJ. 2015. Antioxidant and Anticancer Capacity of Saponin-Enriched Carica papaya Leaf Extract. International J Food Sci Tech 50: 169-177.

Wahyuni, S., Rais, M., Fadillah, R. 2017. Fortifikasi Tepung Kulit Melinjo sebagai Pewarna Alami pada Pembuatan Kerupuk Singkong. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian. (3): 212-222.

Yuliastuti, D dan Sulistyani, N. 2013. Aktivitas Antibakteri Ekstrak Etil Asetat Batang Binahong (Anrederacordifolia (Tenore) Steen.) terhadap Salmonella Thypi serta Skrining Fitokimia. Fakultas Farmasi Universitas Ahmad Dahlan Yogyakarta.




DOI: https://doi.org/10.26858/jptp.v4i0.6906

Article Metrics

Abstract view : 282 times | PDF view : 247 times

Refbacks

  • There are currently no refbacks.


Alamat Redaksi:

Jurusan Pendidikan Teknologi Pertanian Fakultas Teknik Universitas Negeri Makassar. Kampus UNM Parang Tambung, Jl. Daeng Tata Raya Makassar
Email: redaksijurnalptp@gmail.com
Website: http://ojs.unm.ac.id/ptp